Veelgestelde vragen …
... en de antwoorden
Wat is verschil tussen de Mercedes en de Hanomag?
Hanomag bouwde de bussen tussen 1966 en1974. Hanomag werd overgenomen door Mercedes in 1973 en die bouwde dezelfde busin de periode 1973 – 1977; in 1973 en 1974 werden ze onder beide merknamen geleverd.
De typeaanduidingen bij Hanomag zegt iets over het maximum gewicht (F20 = ongeveer 2000 kg), bij Mercedes over het maximum gewicht en het vermogen en de brandstof (206D = 2000 kg, 60 pk en diesel).
Zijn er veel verschillende varianten van de Mercedes en Hanomag?
Ja er zijn veel verschillende varianten van de Mercedes 206D 207 306D 307 en Hanomag F20 – F25 – F30 – F35:
- Diesel (3 versies) of benzine (2 versies)
- Laadvermogen (4 versies)
- Opbouw (bestelauto, pick-up evt. met dubbele cabine, veewagen, autotransporter, personenauto en natuurlijk camper.
- Hoogte (laag, normaal en verhoogd)
- Wielbasis (3 versies)
- Bij bestelauto, buscamper: zijdeur schuif of klap, achterdeur of achterklep.
Waar kan ik een Mercedes of Hanomag kopen?
De meeste bussen worden aangeboden op Marktplaats en Speurders. De advertenties zijn alleen vaak moeilijk te vinden. Gebruik van de zoekterm Hanomag in de rubrieken oldtimers en campers geeft de meeste kans. Ook de zoekterm Mercedes + typenaam in de rubrieken oldtimers, Mercedes en campers biedt kansen.
Wat kost een Mercedes of Hanomag?
De prijzen variëren van € 500 voor een sloper tot € 10.000,00 voor een hele goede bus met historie (rekeningen, onderhoudsgeschiedenis). Uitschieters naar onder en boven zijn mogelijk. Het is niet mogelijk om een bus te waarderen zonder deze gezien te hebben.
Hoe rijden de Mercedes en de Hanomag?
Het is een auto uit de jaren zestig en zeventig dus….. Als je een moderne auto gewend bent, is dit echt anders. De diesel is langzaam en lawaaiig, remmen duurt ook wat langer. Bij een normale rijstijl is het verbruik 1 op 10 (diesel) of 1 op 8 (benzine); het verbruik van een grote alkoof kan hoger zijn. Maak een proefrit voordat je hem koopt!
Waar moet ik op letten als ik Mercedes 206D 207 306D 307 of Hanomag F20 – F25 – F30 – F35 wil kopen?
Bedenk dat alle bussen minimaal 40 jaar oud zijn en de garantie dus al lang verlopen is. Als je zelf niet kundig bent, neem dan iemand met ervaring mee of laat hem keuren door een garage.
Aandachtspunten:
- let op roest in het cabinedeel: in het bijzonder binnenschermen, bij steunen koets op chassis, rond de voorruit, de regengoten voor zover dat bij een alkoof te zien is.
- motor + bak: goede koude start, roken, olielekkage tussen motor en bak, trekt hij goed op, springt niet uit versnelling, koppeling werkt oke?
- onderstel: remmen
- camperdeel: vocht, bodem niet rot.
- de site van de RDW geeft info over kenteken, APK e.d.
- onderhoudsgeschiedenis en facturen.
Zijn er nog onderdelen voor de Mercedes of Hanomag?
De club heeft een magazijn met veel nieuwe en gebruikte onderdelen. De meeste slijtage-onderdelen liggen nieuw op de plank. Het plaatwerk is echter nieuw niet meer te krijgen dus ga ervan uit dat je dat zelf moet maken als je gaat restaureren. Ook sommige remonderdelen zijn lastig te verkrijgen.
Kan ik de Mercedes 206D 207 306D 307 of Hanomag F20 – F25 – F30 – F35 zelf onderhouden?
Deze auto’s hebben techniek uit de jaren zestig, er zit geen computer in en alles is erg basic. Afhankelijk van je handigheid, je gereedschap en de plaats die je hebt kun je het onderhoud grotendeels zelf doen.
9) Zijn er garages die de Mercedes 206D 207 306D 307 of Hanomag F20 – F25 – F30 – F35 kunnen onderhouden?
Als de wil er is, kan elke garage de auto onderhouden maar de meeste garages zullen er niet aan beginnen omdat ze niet kunnen inschatten welke problemen ze kunnen verwachten. Dat kan een reparatie ook duur maken. Er zijn een paar specialisten voor onze bussen: JWC cars in Schijndel en Wereldauto in Roelofarendsveen.
Als ik een Mercedes 206D 207 306D 307 of Hanomag F20 – F25 – F30 – F35 koop, heeft het dan zin om lid van de club te worden?
- Er is een onderdelenmagazijn met veel nieuwe en gebruikte onderdelen.
- Je hebt toegang tot de website waarop naast technische informatie (werkplaatshandboeken) ook reisverhalen, foto’s en een forum staan.
- Je krijgt 4x per jaar het clubblad “Het busjesgebeuren”.
- Je kunt telefonisch advies krijgen voor specifieke problemen.
- De club heeft een adressenbestand van mensen/bedrijven/leden die je willen/kunnen helpen
- De club heeft diverse technische dagen waarbij je uitleg krijgt over hele praktische onderwerpen
- De club organiseert twee kampeerweekenden per jaar, leuk als je van kamperen houdt
- En niet onbelangrijk: het is gewoon gezellig.